Header Ads

İstifçiliğin İçgüdüsel Açıklaması - Kişilik Köşesi



İstifçilik diye adlandırılan ve dünyada birçok kişide ruhsal, psikolojik bir rahatsızlık olarak ortaya çıkan bu davranışın ya da karakteristik özelliğin nereden geldiğine değinelim.
İçgüdü diyorsak hayvanların davranışlarını incelemek en doğru tercih olacaktır.


 Köpekler, çevrelerine yakın yerlere, ihtiyaçları olacak yiyecekleri gömerek, besinlerini depolarlar. Bu, insanlar tarafından istifçilik veya besin depolama olarak adlandırılır. Ev hayvanları arasında sadece köpekler, kemiklerini gömmeye eğilimi olan hayvanlardır. Vahşi hayatta yaşayan kurtlar, yakaladıkları küçük avları, daha sonra kullanmak üzere gömerler.


 Evcil köpekler ise kemiklerini gömdükten sonra onunla ilgilenmez, yani daha sonra çıkarıp, kullanmaz ve unuturlar. Evde yaşayan köpekler de gıdalarını koltuk araları, halı veya elbiselerin altına vs. saklar ve koku yardımıyla tesadüfen bulmazlarsa, unuturlar. Demek oluyor ki , evcil köpekler gömme işlemini besin ihtiyaçlarını garanti altına almak için yapmamaktadırlar. Bu, tamamen vahşi hayattan kalma bir içgüdüdür.



1 yorum:

  1. ''Yeni bir şeyler satın almak yalnızca geçici bir mutluluk verir. İstediğimiz her şeye sahip olmak bizi mutlu etmeye yetmiyor. Satın aldığımız eşyalar evlerimizde birikiyor, bizi strese sokuyor ve boğuluyormuşuz gibi hissetmemize neden oluyorlar. Sonra biz kullanmadığımız eşyaların, giymediğimiz kıyafetlerin kölesi haline geliyoruz. İstiflediğimiz her gereksiz şey, ömrümüzden ve zamanımızdan çalıyor. Kullanmadığımız şeylerin temizliklerine, düzenine gereksiz zaman harcıyoruz ve asıl zaman ayırmamız gerekenlere zamanımızı veremiyoruz. Bu da bizi, anlamsız bir yaşama sürüklüyor.''

    ''Çağımızın Hastalığı: İstifçi Olmak'' başlıklı blog yazımızı okumak için lütfen tıklayın: https://www.tarz2.com/cagimizin-hastaligi-Istifci-olmak 🙏

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.